České Jidlo – festyn „Kuchni Czeskiej”

W dniach 10.07. – 11.07. 2010 r. po raz siódmy Burmistrz Miasta Głuszyca oraz Centrum Kultury – MBP zorganizowali festyn ,,České Jidlo” .

Przez dwa dni w Parku Jordanowskim i Restauracji ,,Łomnicka Chata” można było degustować potrawy kuchni czeskiej. Wydano ponad trzy tysiące porcji czeskich rarytasów, w wśród nich knedliki z gulaszem, pieczone mięso wieprzowe z duszoną kapustą, kiełbasę w kwaśnej zalewie, kapustę na słodko oraz specjalnie przyrządzony żółty ser.

Degustowano przy czeskiej muzyce, gdyż przez oba dni przygrywała czeska kapela ,,Naladovka” oraz zespół „Posledni Pokus”. Popis wokalny dały również dwie solistki ze szkoły muzycznej w Broumovie.

Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych – naprzeciw Ogrodu Jordanowskiego, w budynku Centrum Kultury emitowano czeskie bajki z Krecikiem w roli głównej.
Sobotnie spotkanie z kulturą kulinarną południowych sąsiadów zakończyła późno po północy zabawa taneczna. Oczywiście przy czeskiej muzyce.
Dwudniową degustację czeskich rarytasów poprzedziły warsztaty kulinarne, podczas których Czesi pokazywali Polakom, jak przyrządzić specjały tradycyjnej kuchni czeskiej, a Polacy uczyli południowych sąsiadów przygotowywania m.in. bigosu, pierogi czy gołąbków.

Projekt ,,Smaki Pogranicza”, w ramach którego zorganizowano ,,České Jidlo” mające na celu integrację polsko-czeską, współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Glacensis w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska-Rzeczpospolita Polska 2007-2013.

Galeria zdjęć: http://www.gluszyca.pl/pl/83